יום רביעי, 31 בדצמבר 2008

הערות זמניות על תנועה - דוד מיכאלי

סיימתי לקרוא את ספרו הנפלא של דוד מיכאלי - הערות זמניות על תנועה. הספר הוא ספר חובה לכל מי שמתעניין בתנועה ובייחוד מלמד תנועה. הוא גם מסמך רוחני מעניין ועמוק אך מבחינתי החשיבות העליונה שלו היא במספר אבחנות שעושה מיכאלי לגבי משקל הגוף והקשר שלו לכוח הכבידה של כדור הארץ.

כך הוא כותב:
מרכז הכובד שלנו הינו ביטוי של מרכז כדור הארץ.
לכל דבר בעולם יש מרכז כובד, שהינו בבואה הנגזרת
מתוך מרכז הכובד של כדור הארץ.

לגלות את התבנית הפרטית של מרכז של כדור הארץ אצלך בבטן,
משמעו לראות את המרכז בנפרד מהצורה. המשקל מבטא את היחס בין מרכז הכובד לקרקע.



טוב, אני לא אצטט יותר, אבל שלא תחשבו שזה רק פיסיקה מה שהוא אומר.
מיכאלי מדבר על גוף ותנועה אבל בעצם מדבר על המהות הרוחנית של היות עצם בעל משקל.

אנחנו, בני האדם, בטוחים שהזכרונות, המחשבות והרגשות שלנו הם הדבר הכי משמעותי.
העובדה שאנחנו עצם בעל משקל כמעט שאינה קיימת בתודעתנו.

אני ממליץ לקנות את הספר הזה!

יום שני, 15 בדצמבר 2008

משקל הגוף בכפות הרגליים

מה שמדהים בחיים בכלל ובתנועה בפרט, זה שלפעמים, תובנות שהיו לך, דוהות עם הזמן ונעלמות. אפילו כאלו שכבר הפנמת והבנת לעומקו של עניין, נדחקות למעמקי התת מודע בעומס השיגרה וכוח ההרגל.

השבוע היייתי בשיעור תנועה. המורה אמרה לי שאני עומד "אחורה מידי". בהתחלה חשבתי שהיא טועה: הרי כל כך הרבה שנים אני כבר שם לב ליציבה שלי, אז איך זה יכול להיות?
אחר כך בבית בדקתי את זה שוב. היא צדקה כמובן. מה שמעניין הוא שהפעם תובנה אחת נדחקה בגלל תובנה אחרת שגם היא חשובה. בגלל שנתתי כל כך הרבה תשמות לב לקשר בין העקבים לאגן, לגב ולצוואר - משקל הגוף שלי הוסט לאחור ופתאום התחלתי לעמוד אחורה מידי.

הדבר הנכון, אותו כבר ידעתי, זה שצריך לעמוד כאשר משקל הגוף הוא על מרכז כף הרגל. לא כרית ולא עקב - מרכז.

מה שאני קורא לו "קשת" מתחילה ממרכז כף הרגל עוברת בקדמת האגן וממשיכה אל העורף.

אבל תובנות הן חמקמקות, וגם מה שאני אומר עכשיו עשוי ללכת לאיבוד או להתברר כלא מספיק מדוייק.....

יום חמישי, 20 בנובמבר 2008

עכשיו הבנתי- הראש קדימה ולמעלה

במשך שנים נראתה לי אמירתו של מתיאס אלכסנדר- מפתח שיטת אלכסנדר, ש"הראש צריך להיות קדימה ולמעלה" מעט פשטנית. בשנים הראשונות הצוואר שלי היה מורם לאחור יתר על המידה. אחר כך ניסיתי לתקן אז הוא היה מואכן יתר על המידה.
אז חשבתי לעצמי שלא מספיק להגיש לאנשים "ראש קדימה ולמעלה"
פתאום השבוע הבנתי- שכאשר מבינים את זה לעומק- אז ההנחייה לגבי מיקום הראש היא נכונה. כשמרגישים את הראש מהעורף אז הצוואר יכול להיות חופשי ואיזור הגרון: הגרוגרת ושורש הלשון נשארים רכים והם תמיד מעט פנימה.
אבל איך כל זה יעבוד, אם לי לקח כך כך הרבה שנים להפנים את זה?
שאלה טובה.
בנתיים: כשאומרים לכם לסדר את הצוואר- תחשבו כפות רגליים. מתוך דחיפה של כפות הרגליים את האדמה- תנסו לסדר את מנח הצוואר.

לאתר שלי : יציבה נכונה.

צור קשר עכשיו והזמן מפגש אישי לעבודה על בעיות יציבה.

יום שבת, 8 בנובמבר 2008

הרהורים על עמידה ותנועה

בזמן שמשקל הגוף יורד אל האדמה, דרך כף הרגל- אין שחרור מוחלט. כף הרגל דוחפת את הקרקע גם בזמן השחרור ושומרת על הגוף כמעין קשת מתוחה.

זו הסיבה שבהליכה הגוף הוא כקשת שמותחים לה את החוט: היא מתקצרת ומתארכת- אך בשום זמן לא מאבד את הקשתיות ואת הגמישות.

מכיוון שרוצים להקפיד אל צוואר ארוך ועל ראש " למעלה וקדימה" - עלולים בטעות א. להשפיל יותר מידי את הצוואר. ב. לתת לחזה לקרוס פנימה. ג. לתת לידיים ולכתפיים להיסר פנימה.
לכן: צריך להאריך את הראש למעלה יותר מאשר להשפיל אותו. וגם: לשמור על קשר בין החזה לעורף כך שהחזה יהיה פתוח והעורף ארוך.

שיהיה שבוע טוב.

לאתר שלי : יציבה נכונה.

צור קשר עכשיו והזמן מפגש אישי לעבודה על בעיות יציבה.

יום רביעי, 29 באוקטובר 2008

עוד על ישיבה מול מחשב

נתקלתי בפירסום של חברת דובל, המייצרת כיסאות ארגונומים. הם כותבים שהכיסאות שלהם פותרים בעיות כפריצת דיסק , כאבי גב וכאבי צוואר.
חברת דובל היא חברה טובה, ואני משתמש בכיסא שלהם. אבל: מעטים האנשים שיכולים לשבת בכיסא ארגונומי יום שלם בלי שהגוף שהגוף שלהם יגרר לישיבה לא נכונה. אפילו אם הכיסא כן תומך בישיבה נכונה - כמעט כל אדם ימשוך את עצמו מהחזה בצורה לא נכונה או יקרוס באיזור הגב התחתון.

לכן אין תרופות פלא לכאבי גב, פריצות דיסק ושאר כאבים.
כל אחד חייב לקחת אחריות, לעבוד קשה ולשפר את פעולת הגוף ואת היציבה.

לאתר שלי : יציבה נכונה.

צור קשר עכשיו והזמן מפגש אישי לעבודה על בעיות יציבה.

יום שבת, 25 באוקטובר 2008

פלדנקרייז - תנועה נכונה ויציבה נכונה

כמה מילים על שיטת פלדנקרייז לטיפול בבעיות יציבה ושיפור מנח הגוף:


נקודת המוצא של שיטת פלדנקרייז היא האבחנה שהאדם הבוגר מסגל לעצמו במהלך חייו הרגלי תנועה מזיקים ופוגעים, בניגוד לתינוק שמתנועע נכון באופן טבעי. מתוך נסיונו האישי של פלדנקרייז, כפגוע ברך ובהסתמכו על הידע שרכש הן המדעי והן בתורות הלחימה בנה את שיטתו.

פלדנקרייז טוען שאנשים מדברים, מתנועעים, חושבים ומרגישים באופן שונה האחד מן השני, ובהתאם לתפיסתם את עצמם. תפיסה זו הקשורה בדימויים העצמי, התפתחה במהלך חייהם. התהליך ההתפתחותי של הפרט נבנה ומתעצב מתוך האופן בו הוא מגיב לגירויים אשר החיים מציבים בפניו. הגירויים מפעילים את מערכת העצבים בעזרת החושים והיא זו המארגנת את התגובות ומפעילה את הגוף.


פלדנקרייז בהרצאתו טוען שכאשר בודקים את מידת הבהירות של האנשים לגבי גופם ובמיוחד החלקים הנסתרים מן העין, מגלים שהתמונה הקיימת בתודעתם היא זעומה ומעוותת. לאחר שבדק אלפי אנשים הבין שלמעשה לא קיים אדם שתפישתו הגופנית והקינסטטית מושלמת. אצל כל אחד בהתאם לדפוסים שסיגל לעצמו קיימים חלקי גוף שהם או מכווצים מדי או חסרי חיוניות לחלוטין. בדרך כלל שני הקצוות הללו מתקיימים ביחד. מאחר שהגוף דינאמי ושואף לאזן את עצמו, תתרחש בגוף תגובת שרשרת של עיוותים נוספים ביחס לכל שיבוש שמתקיים. אם לדוגמא העורף מכווץ מדי בצד השמאלי, אזי הצד הימני יפצה על כך בחוסר מתח וכתוצאה מכך הראש יטה שמאלה. מתוך עבודתו וניסיונותיו גילה שישנו קשר בין תפיסת המציאות לתפיסה ולארגון של הגוף. אצל אנשים בעלי הפרעות פסיכוטיות הסילופים בדמות הגוף שלהם הם הקשים ביותר. ניתן לראות לדבריו שכל השרירים בגוף מוחזקים בהתאם לדמות שאנשים חושבים שהם.

ותודה לורדה הנחמדה

לאתר שלי : יציבה נכונה

צור קשר עכשיו, לשיעור תנועה או טיפול פרטני בבעיות תנועה וטיפול בליקויי יציבה.

יום חמישי, 16 באוקטובר 2008

התעמלות בונה עצם

כל התעמלות היא בונה עצם. וזה הטריק השיווקי הנפלא: לקרוא להתעמלות של פלדנקרייז התעמלות בונה עצם זה נחמד. כאילו ששאר ההתעמלויות אינן בונות עצם...
זה היה רעיון של רות אלון כנראה. רעיון חכם. והיום כולם מדברים על התעמלות בונה עצם. חלק אומרים שעושים את זה עם משקולות.

הכוונה הראשונית של הבונה עצם הייתה שאם מקפידים על יציבה נכונה - אז השרירים פועלים והעצם נבנית.
אבל מה עם הידיים? אותן כבר הפסקנו להפעיל מאז שאנו הולכים על שתיים. אז לידיים חייבים למצוא תרגילים שיבנו את העצם.

חייבים לחזק את הידיים. הדרך הטובה ביותר לחזק ידיים וגוף בצורה נכונה- זה ללכת על ארבע. כן - פשוט וקל. לא על שש ולא על שתיים. כך תיבנה לכם עצם בכל הכוח...

לחץ על כפתור צור קשר והתקשר אלי

יום חמישי, 9 באוקטובר 2008

טיפול בכאבים בלסת, עיניים ופנים

כאבי לסת הם דבר נפוץ למרבה הצער. אולם מרבית האנשים לא מתארים לעצמם כי הכאבים בלסת, סביב הפה, במצח או בכל חלק בפנים, נגרמים כתוצאה מיציבה לא נכונה.

מרבית האנשים מאזנים את גופם באופן שגוי: במקום לשחרר משקל אל האדמה, הם " מחזיקים" - כלומר נועלים חלקחם בגוף כדי שלא ירגישו חוסר יציבות. אני תמיד אומר שאנשים מחזיקים את עצמם מהלסת, מהעיניים, מהכתפיים ואפילו מהאף ומהשיניים.
איברים אלו נמצאים במתח מתמיד אצל מרבית האנשים. הדבר לא ממש מורגש עד שיום בהיר אחד מתחילים הכאבים.
ואז- לא יעזור לטפל בכאב ישירות: צריך להבין מה גורם לכאב.
אנדרי ברנרד טוען שלשחרור הפנים יש קשר ישיר ליציבה נכונה. הוא טוען כי שחרור של הכתפיים אפשרי רק כאשר הלשון משוחררת בנוסף יש לשחרר את הלסת, הגרוגרת, ואת שרירי הלחיים.

אז שחרור של כל דבר תלוי בשחרור של דבר אחר. לכן הדרך שאני מלמד יכולה להיות יעילה: היא מחזירה את הגוף לתנועה נכונה, בה הוא יכול להסתמך על שרירים נכונים ועל איברים נכונים מבלי לנעול חלקים מיותרים כמו הלסת, הצוואר והכתף. דרך התרגילים משתפרת הקואורדינציה בין מפרקי הגוף, ומשתפר הביטחון בתנועה וביציבה - ואז אפשר סוף סוף לטפל בכאב.

לחץ על כפתור צור קשר והתקשר אלי


יום ראשון, 28 בספטמבר 2008

למידה ותנועה

כמה מחשבות על מהות הלמידה. כאשר מנסים לשנות הרגלי יציבה ותנועה, יש צורך ללמוד דברים חדשים, או במילים אחרות ללמד את הגוף מחדש.

למידה היא אחת מהיכולות המוחיות החשובות ביותר אצל בני אדם ואצל חיות. היא מתבססת על רכישת סוגים שונים של ידע דרך אינפורמציה הנקלטת במוח הלמידה מובילה להתפתחות של יכולות, כישורים, ערכים, הבנות והעדפות, ובכך יוצרת אפשרות להתנסויות חדשות. הלמידה מתרחשת דרך תהליכים מוחיים התלויים ביכולת המוחית של הלומד, רמת הידע הנדרשת ללמידה וכן נסיבות חברתיות, סביבתיות וסוציו-קוגניטיביות. למידה היא בעצם איסוף אינפורמציה. בצורתה הפשוטה ביותר היא יכולה להופיע כלמידת צרכים הישרדותיים בסיסיים, כגון פעולת היניקה אצל חיות, ובצורתה הגבוהה היא תופיע כלמידת משחק אצל חיות מפותחות ובני אדם. למידה יכולה להתרחש באופן מודע ובלתי מודע. דוגמאות ללמידה בלתי מודעת הן התפתחות כישורי התנועה, הליכה ויניקה אצל חיות ותינוקות. למידה מודעת מתרחשת באופנים של חיקוי, שינון וכו'. בחברה האנושית למידה היא המטרה בחינוך ובהוראה. למידה מודעת היא לרוב למידה מכוונת מטרה. חזרה על מחשבות ופעולות היא חלק מרכזי בלמידה. לאחר מספר חזרות, מתרחש שינוי בסינפסות במוח וגורמים לאינפורמציה להפוך לידע אשר לא נמחק בקלות.

יום ראשון, 21 בספטמבר 2008

איך לשבת מול מחשב

החדשות הרעות: אין לכם סיכוי להצליח לשבת טוב מול מחשב. אני כבר שנה וחצי עובד מול מחשב, ובתור מומחה ליציבה, מנסה להגיע למנח נכון של הגוף מול מחשב.
המסקנה: אני לא יכול להבטיח לכם שום דבר מלבד דם, יזע ודמעות.
ברצינות - זאת עבודה אינסופית. אל תאמינו למישהו שבא אליכם לחברה ומציע להעביר סדנא של חצי שעה שתשפר לכם את הישיבה ותלמד אתכם איך להחזיק את הגוף מול המחשב.

אני בכל זאת אנסה לומר כמה מילים בנושא:
1. הגב צריך להיות מוחזק בכוח השרירים. הקריסה בחזה שכמעט כל האנשים מאפשרים, יוצרת לחץ על החוליות.
2. למרות שצריך להיות זקופים, המשקל צריך להיות עזוב לתוך האגן ולא להימשך לתוך הכתפיים.
3. הצוואר צריך להיות המשך ישיר של עמוד השידרה ולא תקוע אחרוה או קדימה.

אבל הכי חשוב לשמור על גוף מאוזן: כתפיים, עיניים, אגן.

זהו זה.

לאתר שלי: יציבה נכונה

יום רביעי, 17 בספטמבר 2008

טיפול בכאבי ברכיים

ברכיים זה הדבר שמאפשר את התנועתיות הכה נפלאה של הגוף, אך למרבה הצער זה גם אחת מנקודות התורפה של הגוף. בברכיים אצור הרבה פחד ומתח, גם מכיוון שיש עליהן משקל, גם מפני שבתור ילדים היינו נופלים על הברכיים ובעיקר מפני שכיפוף הברך גורם לתחושה של נפילה והדבר האחרון שאנחנו- אנשים מודרניים ורציניים רוצים לעשות -זה ליפול.
הבעייה היא- שבגלל הפחד מליפול- אנשים נועלים את הברכיים ושוחקים אותן. כך לא רק שהן מתאבנות ומחלידות, גם השרירים האחראים על עמידה הולכים ונחלשים, ועוד פחות מתחשק לנו לשחרר את הברכיים.

טיפול בבעיות ברכיים ובכאבים בברך, מתבצע -לשיטתי- דרך החזרת התנועה למפרק המאובן. חייבים להסתכן בנפילה, חייבים להסתכן בתנועה, וכך יסתגל הגוף מחדש ביציבה נכונה ויזכה בברכה שיש בברך.





יום שישי, 5 בספטמבר 2008

הפחתת כאבי הגב ללא מכשיר

לאחרונה אני נתקל בפרסומים רבים על מכשירים המפחיתים כאבי גב. שלם 1600 שקל וקבל את BACKLIFE, מעיין שרפרף שניתן להניח עליו את הרגליים. חבל על הכסף! ניתן להרים את הרגליים ולהניח אותן על שרפרף שכבר ישנו בבית וכך לשפר את זרימת הדם בגב התחתון ולהקל על כאבי הגב ועל גב תפוס.
אופציה מעודפת עלי היא הנחת כפות הרגליים על הקיר, בזמן שכיבה על הגב, כך שנוצרת זווית של 90 מעלות בין השוק לירך. כך גם מקבלים את האיוורור של הגב התחתון, את המנוחה הנדרשת ואת הפחתת העומס, וגם שרירי הרגליים נשארים בפעולה ומתחזקים.
במצב זה גם ניתן לטופף קלות על הקיר עם כפות הרגליים וליצור תנועה ושחרור בחוליות עמוד השדרה, בצוואר ובגוף כולו, בכדי להקל על צוואר תפוס, גב תפוס או כל כאבי בחוליות עמוד השדרה.



יום שני, 1 בספטמבר 2008

טיפול בכאבי צוואר


טיפול בבעיות צוואר ובכאבים: צוואר תפוס, מתח וכאב בשריר הצוואר, כאב בחוליות.
יציבה לא נכונה יכולה לגרום לכאבים בצוואר. הרגלי היציבה שלנו גורמים לכיווץ באיזור ולמתח מוגזם.
אנשים רבים נוטים להרים את האף, כלומר למשוך את הראש לאחור דבר המקצר את חוליות עמוד השדרה ויוצר עומס בעורף.

בעזרת תרגילי תנועה ניתן לטפל בכאבי הצוואר ובליקויי יציבה הקשורים לעמוד השדרה העליון.

לחץ על כפתור צור קשר והתקשר אלי

יום שני, 25 באוגוסט 2008

טיפול בבעיות גב וכאבי גב

טיפול בבעיות גב ובכאב גב הנובע כתוצאה ממנח לקוי, מתנועתיות לקוייה או מעומס יתר על איברים מסויימים בגוף.
בעזרת התרגילים שפיתחתי ניתן ללמד את הגוף לאזן את עצמו, לשפר את היציבה, להפחית את הכאב ולאפשר תנועה באיזור הכואב, אשר לעיתים סובל מנוקשות ומהזנחה ממושכת.
התרגילים מחזקים את הגוף, משפרים את הקואורדינציה ומאפשרים ביטחון רב יותר ותנועה חופשית.
הטיפולים מתאימים לילדים, בני נוער, בוגרים וקשישים כאחד. ניתן להזמין טיפול בקליניקה בקריית טבעון.
אז אם אתם מחיפה והצפון ווסבלים מכאבי גב או מכאבים בכלל, אני מזמין אתכם לטיפול בבעיות יציבה ותנועה.


עוד קצת רקע תיאורטי על מנח גב נכון:

בהליכה גם הגו מתקדם קדימה כל הזמן. הגב צריך להתקדם עם הרגליים ולהיות מעליהם. מכיוון שאיזון הגוף צריך להיעשות ברובו על ידי כפות הרגליים, הברכיים והאגן וביחס לרצפה, אזי הגו צריך לסייע להם ולנוע יחד איתם כשהוא נשמר מעליהם. כך אנו שומרים את מרכז המשקל מעל כפות הרגליים והברכיים, ומאזנים את הגוף בצורה דינאמית. אם אנו מושכים את הגו לאחור כדי לאזן את הגוף על ציר ההתקדמות אזי התנועה הדינאמית נפגעת, ואיזור הגב החזה הכתפיים והצוואר נוקשים ומשתרכים מאחור. איזון נכון חייב להיות איזון המתבצע דרך כפות הרגליים אל הברכיים ואל האגן. איזון של הגוף ביחס לאדמה. כאשר הגו אחורה מידי האיזון הוא של הגוף ביחס לעצמו ללא שום התייחסות לאדמה.

יום שבת, 23 באוגוסט 2008

נדב בנתור - טיפול בבעיות יציבה

זהו הבלוג החדש שלי- כל המידע שתרצו על טיפול בבעיות יציבה ובבעיות תנועה.
לרגל מעבר לקריית טבעון, אני פותח קליניקה חדשה למטופלים מחיפה והצפון הסובלים מכאבים או בעיות יציבה ותנועה.
אתם מוזמנים לגלוש לאתר שלי תנועה ויציבה נכונה
אשמח לסייע בכל בעייה ושאלה. לחץ על כפתור צור קשר והתקשר אלי
תודה, נדב